Skąd wzięły się wartości kaloryczne produktów i potraw? Co to znaczy dieta zbilansowana i co tak naprawdę prezentowane jest na wykresach z wartościami procentowymi udziałów źródeł energii w jadłospisach, produktach i potrwach? Przygotowaliśmy dla Was krótkie wyjaśnienie.
Zasada działania Dieter.pl jest prosta - algorytm komponuje z bazy potraw taki jadłospis, który spełni zasady zdrowej, zbilansowanej diety. A co tak naprawdę znaczy zdrowa, zbilansowana dieta? Jako podstawę przyjęliśmy informacje zawarte w podręczniku “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka.” (wyd. III) autorstwa Heleny Ciborowskiej i Anny Rudnickiej, Wydawnictwa Lekarskiego PZWL, z roku 2012.
Zalecane wartości procentowe źródeł energii:
Algorytm stara się dobrać jadłospis mieszczący się w wyżej wymienionych granicach, aczkolwiek zawiera niewielką tolerancję na wartości wykraczające poza zakres, zarówno na plus jak i na minus, dzięki czemu wartości te na przestrzeni diety tygodniowej powinny się bilansować.
A skąd biorą się wartości kaloryczne? Podczas budowania bazy produktów posiłkowaliśmy się książką “Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” (wyd. VI), autorstwa Hanny Kunachowicz, Ireny Nadolnej, Krystyny Iwanow i Beaty Przygody, Wydawnictwa Lekarskiego PZWL, z roku 2016.
Wartości kaloryczne dla 1g źródeł energii:
węglowodany - 4 kcal (błonnik - 2 kcal)
tłuszcze - 9 kcal
białka - 4 kcal