Jak działa Dieter.pl - czyli skąd biorą się kalorie?



Skąd wzięły się wartości kaloryczne produktów i potraw? Co to znaczy dieta zbilansowana i co tak naprawdę prezentowane jest na wykresach z wartościami procentowymi udziałów źródeł energii w jadłospisach, produktach i potrwach? Przygotowaliśmy dla Was krótkie wyjaśnienie.

Zasada działania Dieter.pl jest prosta - algorytm komponuje z bazy potraw taki jadłospis, który spełni zasady zdrowej, zbilansowanej diety. A co tak naprawdę znaczy zdrowa, zbilansowana dieta? Jako podstawę przyjęliśmy informacje zawarte w podręczniku “Dietetyka.  Żywienie zdrowego i chorego człowieka.” (wyd. III) autorstwa Heleny Ciborowskiej i Anny Rudnickiej, Wydawnictwa Lekarskiego PZWL, z roku 2012.

 

Zalecane wartości procentowe źródeł energii:

  • węglowodany - 50% - 70% (w algorytmie zmniejszyliśmy przedział do 50% - 65%)
  • tłuszcze - 25% - 30% (dla osób z zagrożeniem otyłości i osób w podeszłym wieku - max 25%, dlatego w algorytmie przyjęliśmy zakres 20 % - 30%, tak aby bilans wynosił ok. 25%) 
  • białka - 12% - 14%

 

Algorytm stara się dobrać jadłospis mieszczący się w wyżej wymienionych granicach, aczkolwiek zawiera niewielką tolerancję na wartości wykraczające poza zakres, zarówno na plus jak i na minus, dzięki czemu wartości te na przestrzeni diety tygodniowej powinny się bilansować.

 

A skąd biorą się wartości kaloryczne? Podczas budowania bazy produktów posiłkowaliśmy się książką “Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” (wyd. VI), autorstwa Hanny Kunachowicz, Ireny Nadolnej, Krystyny Iwanow i Beaty Przygody, Wydawnictwa Lekarskiego PZWL, z roku 2016. 

 

Wartości kaloryczne dla 1g źródeł energii:

 

węglowodany - 4 kcal (błonnik - 2 kcal)

tłuszcze - 9 kcal

białka - 4 kcal




×