Puszyste placuszki (pancakes) z czekoladą



Składniki

Liczba porcji: 2

Łączna waga porcji: 209g.

Przybliżony koszt potrawy: 3,87 zł

Przepis

Wymieszać zgrubnie serek homogenizowany z jajkami za pomocą rózgi lub widelcem. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dokładnie wymieszać. Wsypać do miski z jajkami i serkiem i delikatnie połączyć rózgą tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Na koniec wmieszać w ciasto połowę (50 g) pokrojonej w małą kosteczkę czekoladę. Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym. Można podawać z owocami i np. z polewą czekoladową: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
306

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 21.16 g
Tłuszcz: 5.94 g
Węglowodany: 42.81 g (w tym błonnik: 1.15 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

306 kcal 21.16 g 5.94 g 1.15 g 42.81 g




×