Pora przetnij wzdłuż na pół, pokrój na cienkie paseczki i włóż na patelnię.
Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dołóż na patelnię do pora.
Marchew oskrob, zetrzyj na tarce i dołóż na patelnię do reszty warzyw.
Smarz warzywa, pilnując, żeby się nie przypaliły. Po kilku minutach zmniejsz ogień pod patelnią. W razie potrzeby dolej gorącą wodę, aby warzywa cały czas się dusiły.
Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Możesz wcześniej zamarynować kurczaka w oleju i przyprawach (oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, chili). Obsmaż mięso dokładnie. Gdy mięso puści trochę wody, posól je i przełóż do duszonych warzyw. Duś kurczaka z warzywami aż do momentu, gdy będzie gotowy do spożycia.
Ugotuj ryż al dente i przełóż na patelnię do warzyw i mięsa, aby tam się dogotował.
propozycja przepisu przysłana przez: Berkas
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).