Ryż z papryką i kurczakiem po berkasowemu



Składniki

Liczba porcji: 2

Łączna waga porcji: 619g.

Przybliżony koszt potrawy: 19,53 zł

Przepis

  1. Umyj warzywa.
  2. Rozgrzej mocno patelnię (najlepiej wok).
  3. Pora przetnij wzdłuż na pół, pokrój na cienkie paseczki i włóż na patelnię.
  4. Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dołóż na patelnię do pora.
  5. Marchew oskrob, zetrzyj na tarce i dołóż na patelnię do reszty warzyw.
  6. Smarz warzywa, pilnując, żeby się nie przypaliły. Po kilku minutach zmniejsz ogień pod patelnią. W razie potrzeby dolej gorącą wodę, aby warzywa cały czas się dusiły.
  7. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Możesz wcześniej zamarynować kurczaka w oleju i przyprawach (oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, chili). Obsmaż mięso dokładnie. Gdy mięso puści trochę wody, posól je i przełóż do duszonych warzyw. Duś kurczaka z warzywami aż do momentu, gdy będzie gotowy do spożycia.
  8. Ugotuj ryż al dente i przełóż na patelnię do warzyw i mięsa, aby tam się dogotował.

 

propozycja przepisu przysłana przez: Berkas


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
587

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 51.79 g
Tłuszcz: 17.58 g
Węglowodany: 62.43 g (w tym błonnik: 12.86 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

587 kcal 51.79 g 17.58 g 12.86 g 62.43 g




×