Kurczak curry z ryżem



Składniki

Liczba porcji: 1

Łączna waga porcji: 599g.

Przybliżony koszt potrawy: 7,59 zł

Przepis

  1. Filet z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę i zamarynuj w przyprawie curry. Odstaw do czasu ugotowania ryżu.
  2. Ryz ugotuj wraz z suszoną kurkumą. Czas gotowania ryżu wedle przepisu na opakowaniu.  
  3. W międzyczasie umyj i obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrój w piórka, zaś czosnek w plastry.
  4. Na patelnię z rozgrzanym olejem włóż cebulę i smaż do czasu zeszklenia. Do cebuli dołóż następnie zamarynowanego wcześniej kurczaka. Smaż do momentu zarumienienia się mięsa. Na koniec dodaj plastry czosnku i kontynuuj smażenie jeszcze przez około 1 minutę.
  5. Na patelnię ze smażącym się kurczakiem dolej jogurt naturalny. Mieszaj, uważając, aby jogurt się nie zważył. Po odparowaniu wody dodaj koncentrat pomidorowy oraz majonez. Podgrzewaj potrawę, jednocześnie mieszając do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij patelnię z palnika.
  6. Połącz wcześniej przygotowane produkty (sos z kurczakiem oraz ryż).

 

propozycja przepisu przysłana przez:  MyszkaKochaRahima


Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
758

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 54.02 g
Tłuszcz: 22.81 g
Węglowodany: 89.43 g (w tym błonnik: 9.33 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

758 kcal 54.02 g 22.81 g 9.33 g 89.43 g




×