Makaron ryżowy z sosem dyniowym



Składniki

Liczba porcji: 1

Łączna waga porcji: 519g.

Przybliżony koszt potrawy: 5,84 zł

Przepis

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
454

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 10.77 g
Tłuszcz: 17.75 g
Węglowodany: 67.55 g (w tym błonnik: 10.16 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

454 kcal 10.77 g 17.75 g 10.16 g 67.55 g




×