Burrito



Składniki

Liczba porcji: 4

Łączna waga porcji: 634g.

Przepis

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU Pół cebuli, 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili drobno posiekać lub zetrzeć. Włożyć na dużą patelnię i chwilę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut). Zagotować 450ml bulionu, dodać 3 łyżki krojonych pomidorów i wymieszać. Wlać na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować 25 minut. CHILI CON CARNE Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę, dodać 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego chilli, kminu rzymskiego i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać 500g mielonej wołowiny i mieszając zrumienić z każdej strony. Dodać 100 ml bulionu oraz 1 puszkę krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu), wymieszać i doprawić 1 łyżką cukru, pieprzem oraz szczyptą soli. Dodać 200g fasoli oraz ewentualnie 5 plasterków pokrojonych suszonych pomidorów. Przykryć i dusić ok. 30 min, co jakiś czas zamieszać. BURRITO Na środek tortilli nałożyć porcję ryżu, chili con carne, tartego sera oraz pokrojonego awokado. Opcjonalnie dodać kawałki jalapeno, skropić limonką i zawinąć (najpierw boki do środka a potem w rulon). Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek). Przekroić na pół, podawać z kwaśną śmietaną i opcjonalnie świeżą kolendrą.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
662

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 28.97 g
Tłuszcz: 15.09 g
Węglowodany: 109.06 g (w tym błonnik: 12.14 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

662 kcal 28.97 g 15.09 g 12.14 g 109.06 g




×