Jaglanka na mleku kokosowym



Składniki

Liczba porcji: 1

Łączna waga porcji: 360g.

Przybliżony koszt potrawy: 4,48 zł

Przepis

Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne), cukier i zagotować na małym lub średnim ogniu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do niedużego garnka wsypać owoce, no. Maliny, żurawinę, jagody, dodać cukier, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać sok i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia, w razie potrzeby dodać więcej cukru do smaku.

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
317

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 10.28 g
Tłuszcz: 4.61 g
Węglowodany: 61.06 g (w tym błonnik: 4.95 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

317 kcal 10.28 g 4.61 g 4.95 g 61.06 g




×