1. Umyj i pokrój składniki:
- Marchew obierz i pokrój w słupki,
- Paprykę także pokrój w słupki,
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki,
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę,
- Ananasa obierz i pokrój na małe kawałki,
- Kurczaka pokój w kawałki o długości 2-3 cm,
2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka. Dopraw kurczaka do smaku solą himalajską, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Następnie przełóż kurczaka lub do półmiska.
3. Ugotuj ryż.
4. Przygotowuj sos słodko-kwaśny. W naczyniu umieść: sok z pomarańczy, miód, koncentrat pomidorowy, ocet winny. Wymieszaj składniki.
5. Warzywa (cebula, czosnek, marchew, papryka) uduś al dente na dużej patelni. Następnie do duszących się warzyw dodaj ananasa, kurczaka i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Dopraw papryką słodką i papryką ostrą do smaku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody. Po około 5 min. duszenia sosu dodaj rozwodnioną skrobię, cały czas mieszając. Mieszaj sos aż zawrze i zgęstnieje, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki.
6. Ugotowany ryż nałóż na talerz i polej przygotowanym sosem.
propozycja przepisu przysłana przez: Yoshimu z forum KFD