Kurczak w sosie sojowym, miodzie i imbirze z sezamem



Składniki

Liczba porcji: 2

Łączna waga porcji: 291g.

Przepis

1. W szklance rozrabiamy sos sojowy, miód, imbir, czosnek i sezam. W powstałej marynacie obtaczamy pierś z kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcemy zamarynować go na dłużej, aby mięso lepiej przeszło smakiem należy kurczaka zamarynowanego w sosie włożyć na 2 godziny do lodówki. 2. Pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 160-180 stopni około 50 minut. W trakcie tego czasu czasem otwieramy piekarnik i łyżką zbieramy marynatę i polewamy nią kurczaka. Na samym początku marynata jedynie delikatnie go oblepia i spływa, jednak pod wpływem temperatury robi się coraz bardziej gęsta i przylega do mięsa tworząc na nim chrupiącą skórkę.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
388

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 51.58 g
Tłuszcz: 7.74 g
Węglowodany: 28.76 g (w tym błonnik: 0.64 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

388 kcal 51.58 g 7.74 g 0.64 g 28.76 g




×