Łosoś z sosem koperkowym



Składniki

Liczba porcji: 1

Łączna waga porcji: 412g.

Przepis

ŁOSOŚ + MARYNATA Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filet opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny (2ml), olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut. SOS KOPERKOWY Niecałe pół szklanki bulionu zagotować z szczypta kurkumy. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia. DODATKI Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) - ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut). Na talerze położyć upieczonego łososia, obok szparagi i polać sosem koperkowym. Ewentualnie podawać z młodymi ziemniakami

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
577

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 38.94 g
Tłuszcz: 41.71 g
Węglowodany: 13.66 g (w tym błonnik: 3.15 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

577 kcal 38.94 g 41.71 g 3.15 g 13.66 g




×