Zupa krem z buraków



Składniki

Liczba porcji: 4

Łączna waga porcji: 519g.

Przybliżony koszt potrawy: 108,81 zł

Przepis

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko, buraki i liść laurowy. Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy bulionem (na wysokość składników w garnku) i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyciągamy listek i blendujemy na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
165

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 4.52 g
Tłuszcz: 5.32 g
Węglowodany: 28.26 g (w tym błonnik: 6.2 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

165 kcal 4.52 g 5.32 g 6.2 g 28.26 g




×