KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY - Filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, marchewką i papryką



Składniki

Liczba porcji: 1

Łączna waga porcji: 535g.

Przepis

Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki, wyciąć głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na cienkie plasterki. Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić. W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz. Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
535

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 41.19 g
Tłuszcz: 13.62 g
Węglowodany: 65.07 g (w tym błonnik: 6.43 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

535 kcal 41.19 g 13.62 g 6.43 g 65.07 g





Dieter.pl - zdrowa, darmowa dieta dla Ciebie
×