Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem

Potrawa konkursowa: Dodaj potrawę, zgarnij wagę!

Składniki

Liczba porcji: 1

Łączna waga porcji: 501g.

Przybliżony koszt potrawy: 7,08 zł

Przepis

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.

Łącznie kalorii

(w jednej porcji)
787

Wartości odżywcze (w jednej porcji):
Białko: 31.26 g
Tłuszcz: 19.79 g
Węglowodany: 131.01 g (w tym błonnik: 19.69 g)
Udziały procentowe wartości odżywczych
(w jednej porcji):

787 kcal 31.26 g 19.79 g 19.69 g 131.01 g




×