Darmowa dieta 1600 kcal nr 70816



Śniadanie


Omlet inaczej
393 kcal
Łączna waga porcji: 239g.

B: 18.17 g T: 12.76 g W: 53.73 g (BŁ: 4.38 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

34   13

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Oddzielamy białka od żółtek. W wysokim naczyniu ubijamy same białka, dodając szczyptę soli. Żółtka łączymy z mąką, odżywką i pdp, które później delikatnie na niskich obrotach łączymy z ubitymi białkami. Smażymy na delikatnie posmarowanej olejem lub masłem klarowanym patelni pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Zdjemujemy na talerz smarujemy jogurtem, układamy owoce, opcjonalnie polewamy np. Polewą z odżywki białkowej i posypujemy łyżeczką erytrolu pudru


Drugie śniadanie


Koktajl z bananem i szpinakiem
267 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 11.8 g T: 5.86 g W: 44.4 g (BŁ: 4.99 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

46   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość blendujemy.


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Makaron z pesto (bezglutenowy)
364 kcal
Łączna waga porcji: 200g.

B: 5.86 g T: 11.14 g W: 60.79 g (BŁ: 1.2 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

55   50

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1613 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 54.15 g
Tłuszcz: 52.12 g
Węglowodany: 240.91 g (w tym błonnik: 16.38 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 180g     0,90 zł (4,99 zł)
Borówka amerykańska 30g     0,84 zł (6,99 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 220g     1,54 zł (6,99 zł)
Ksylitol 7g     0,36 zł (12,99 zł)
Makaron kukurydziany 70g     0,64 zł (4,59 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Pesto z bazylią 30g     3,33 zł (9,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Proszek do pieczenia 1g     0,03 zł (0,75 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 6g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×