Darmowa dieta 3000 kcal nr 92298



Śniadanie


Naleśnik z dżemem
692 kcal
Łączna waga porcji: 252g.

B: 13.92 g T: 25.81 g W: 102.36 g (BŁ: 2.36 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

105   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza)
934 kcal
Łączna waga porcji: 336g.

B: 22.6 g T: 40.96 g W: 120.42 g (BŁ: 2.9 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

74   25

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Kolacja


Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem
794 kcal
Łączna waga porcji: 578g.

B: 75.68 g T: 39.1 g W: 38.56 g (BŁ: 5.58 g)



29   7

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Mięso oczyścić i podzielić. Mrożone warzywa przelać wrzątkiem (mają się całkowicie rozmrozić). Rozgrzać pół łyżki masła klarowanego na dużej patelni, mięso doprawić solą, oprószyć słodką papryką i włożyć na patelnię. Obsmażać po 1 - 2 minuty z każdej strony, następnie wlać 1/4 szk gorącego bulionu i zagotować. Do filetu wsypać marchewkę z groszkiem i na większym ogniu gotować bez przykrycia przez około 7- 8 minut (w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę). Dodać śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać posypując natką i szczyptą papryki w proszku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3009 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 130.52 g
Tłuszcz: 128.23 g
Węglowodany: 343.33 g (w tym błonnik: 16.65 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 25g     0,07 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 200g     3,06 zł (4,29 zł)
Filet z piersi kurczaka 320g     5,56 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 270g     1,89 zł (6,99 zł)
Marchew z groszkiem mrożona 130g 0,00 zł (0,00 zł)
Masło klarowane 20g     0,86 zł (21,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 582g     1,74 zł (2,99 zł)
Mąka ziemniaczana 14g 0,00 zł (0,00 zł)
Olej rzepakowy 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śmietana 18% 80g     0,68 zł (1,69 zł)



×