Darmowa dieta 2300 kcal nr 89637



Śniadanie


Wafle ryżowe z miodem i jabłkiem
528 kcal
Łączna waga porcji: 398g.

B: 4.62 g T: 10.74 g W: 106.94 g (BŁ: 7.28 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

44   40

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Wafle ryżowe posmaruj masłem i miodem.
  2. Zjedz z jabłkiem.


Drugie śniadanie


Serek wiejski z rzodkiewką
385 kcal
Łączna waga porcji: 290g.

B: 24.75 g T: 8.23 g W: 57.91 g (BŁ: 9.4 g)

Wegetariańskie  

68   4

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki i wymieszaj z serkiem. 2. Podajemy z chlebem żytnim.


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem
354 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 24.19 g T: 8.11 g W: 51.45 g (BŁ: 10.28 g)

Wegetariańskie  

51   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut, makaron gotujemy wg przepisu (al dente). Ugotowane na twardo jajko i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy ugotowanego brokuła i makaron. Całość polewamy jogurtem z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy.


Kolacja


Zupa tajska
471 kcal
Łączna waga porcji: 699g.

B: 33.16 g T: 10.39 g W: 62.88 g (BŁ: 3.01 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

25   10

Przepis:

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć. Do garnka dodać mleko kokosowe dwie szklanki wody, oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotować ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2327 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 105.04 g
Tłuszcz: 59.83 g
Węglowodany: 361.17 g (w tym błonnik: 35.78 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Cebula 200g     0,47 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 100g     0,95 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 5g     0,05 zł (5,49 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Filet z piersi kurczaka 250g     4,35 zł (8,69 zł)
Imbir (proszek) 15g     1,89 zł (1,89 zł)
Jabłko 300g     1,31 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 180g     1,26 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 20g     0,15 zł (1,39 zł)
Krążki ryżowe 40g     0,98 zł (2,69 zł)
Limonka 12g     0,19 zł (4,99 zł)
Makaron pełnoziarnisty 50g     0,60 zł (5,99 zł)
Makaron ryżowy 100g     3,90 zł (7,79 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 10g     0,92 zł (2,29 zł)
Miód pszczeli 48g     1,80 zł (14,99 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 400ml     7,19 zł (8,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Olej kokosowy 10g     0,50 zł (11,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 100g     1,83 zł (10,99 zł)
Pasta curry (czerwona) 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Rzodkiewka 40g     0,83 zł (2,49 zł)
Serek twarogowy ziarnisty 150g 0,00 zł (0,00 zł)
Sos sojowy (ciemny) 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Suszona kolendra 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Szczypiorek 10g     1,00 zł (2,49 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 690ml 0,00 zł (0,00 zł)



×