Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 165g |
1,56 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier wanilinowy | 5g |
0,15 zł
(1,29 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 105g |
0,73 zł
(6,99 zł) |
|
| Karob | 6g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 70g |
1,68 zł
(5,99 zł) |
|
| Masło | 15g |
0,37 zł
(4,99 zł) |
|
| Migdały | 15g |
1,27 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 450ml |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 192g |
0,57 zł
(2,99 zł) |
|
| Ocet balsamiczny | 3g |
0,15 zł
(12,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
| Otręby pszenne | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 1g |
0,03 zł
(0,75 zł) |
|
| Płatki owsiane | 110g |
0,72 zł
(3,29 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 45g |
1,53 zł
(4,59 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 1g |
0,01 zł
(1,29 zł) |
|
| Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |