Darmowa dieta 1600 kcal nr 73859



Śniadanie


Kanapka z kabanosem, hummusem i rzodkiewką
342 kcal
Łączna waga porcji: 190g.

B: 12.02 g T: 16.28 g W: 41.98 g (BŁ: 9.42 g)



18   29

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Kanapkę smarujemy hummusem.
  2. Na kanapkę kładziemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i kawałki kabanosa.


Drugie śniadanie


Milka strawberry
290 kcal
Łączna waga porcji: 262g.

B: 11.94 g T: 4.32 g W: 51.52 g (BŁ: 1 g)

Wegetariańskie  

14   18

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Truskawki kroimy na bardzo malutkie kawałeczki i razem z kaszą i mlekiem umieszczamy je w rondelku. Gotujemy całość do zgęstnienia. Kakao,miód i łyżkę wody mieszamy w szklance jeśli będzie za gęste dodaj jeszcze łyżkę wody lub mleka i wylewamy na wcześniej przełożoną do pojemnika kaszkę. Gotowe najlepiej smakuje po nocy w lodówce


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kotlety warzywne z ciecierzycy
390 kcal
Łączna waga porcji: 492g.

B: 17.76 g T: 12.3 g W: 60.19 g (BŁ: 15.03 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

27   43

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1611 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 60.04 g
Tłuszcz: 55.26 g
Węglowodany: 235.68 g (w tym błonnik: 31.26 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka tarta 55g     0,43 zł (3,89 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 105g     0,48 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa 240g     1,41 zł (2,49 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cukinia 500g     4,99 zł (8,49 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Hummus naturalny 40g     1,50 zł (2,99 zł)
Jaja kurze całe 171g     1,20 zł (6,99 zł)
Kabanosy z kurczaka 20g     1,14 zł (9,99 zł)
Kakao w proszku 10g     0,47 zł (6,99 zł)
Kasza manna 40g     0,30 zł (2,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 180ml     0,63 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 80g     0,56 zł (6,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Rzodkiewka 60g     1,25 zł (2,49 zł)
Sól biała 6g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 270ml 0,00 zł (0,00 zł)



×