Darmowa dieta 1600 kcal nr 85280



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza, bezglutenowa)
466 kcal
Łączna waga porcji: 168g.

B: 9.81 g T: 20.76 g W: 60.07 g (BŁ: 0.35 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

52   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Babeczki bananowo-owsiane
241 kcal
Łączna waga porcji: 255g.

B: 9.25 g T: 2.48 g W: 48.27 g (BŁ: 5.54 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

18   24

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki owsiane i orzechy zblęduj , dodaj przyprawy. Banana zblęduj z białkami,mlekiem. Połącz wszytkie składniki i odstaw na 10 minut. Wszystko przełóż do foremki na babeczki.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Placuszki z cukinii i szpinakiem
281 kcal
Łączna waga porcji: 581g.

B: 16.44 g T: 6.7 g W: 42.7 g (BŁ: 6.78 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

19   12

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cukinię ścieramy na tarce. Odstawiamy na chwilę i odciskamy dokładnie wodę. Cebulkę,szpinak i czosnek siekamy wrzucamy do cukinii. Następnie wbijamy jajko dodajemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy Formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju 3-4minuty z każdej strony.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1577 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy   Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 53.82 g
Tłuszcz: 52.3 g
Węglowodany: 233.03 g (w tym błonnik: 18.48 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 240g     1,20 zł (4,99 zł)
Białko jaja kurzego 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Cebula 205g     0,48 zł (1,89 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cukier biały 2g     0,01 zł (2,99 zł)
Cukinia 400g     4,00 zł (8,49 zł)
Cynamon 8g     1,02 zł (2,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 50g     0,77 zł (4,29 zł)
Jaja kurze całe 226g     1,58 zł (6,99 zł)
Kumin (kmin rzymski) 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 120ml     2,16 zł (8,99 zł)
Mąka gryczana 36g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka kukurydziana 48g     0,17 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 85g     0,59 zł (6,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Szpinak 25g     0,50 zł (3,99 zł)
Sól biała 6g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×