Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
Kanapki smarujemy masłem. Nakładamy sałatę, szynkę i pomidory. Posypujemy pieprzem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 245g |
2,32 zł
(3,79 zł) |
|
| Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 180g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
| Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 60g |
0,75 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 40g |
1,76 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
| Pomidory | 340g |
1,81 zł
(3,99 zł) |
|
| Sałata | 15g |
0,53 zł
(4,99 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 30g |
1,02 zł
(4,59 zł) |
|
| Szynka z indyka | 40g |
1,88 zł
(7,99 zł) |
|
| Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |