Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Bazylia (suszona) | 4g |
0,92 zł
(2,29 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cebula czerwona | 50g |
0,23 zł
(2,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukinia | 125g |
1,25 zł
(8,49 zł) |
|
| Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 200g |
3,48 zł
(8,69 zł) |
|
| Kakao w proszku | 10g |
0,47 zł
(6,99 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 30g |
0,73 zł
(2,69 zł) |
|
| Liść laurowy | 1g |
0,22 zł
(1,29 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Miód pszczeli | 75g |
2,81 zł
(14,99 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 120g |
1,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 40g |
1,76 zł
(10,99 zł) |
|
| Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 50g |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Papryka czerwona | 350g |
6,41 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 100g |
1,00 zł
(4,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
| Pomidory | 810g |
4,31 zł
(7,98 zł) |
|
| Sałata lodowa | 200g |
3,42 zł
(5,99 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 6g |
0,16 zł
(5,29 zł) |
|
| Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |
|
| Tuńczyk w oleju | 170g |
5,50 zł
(5,99 zł) |
|
| Śledź marynowany | 150g |
3,64 zł
(8,49 zł) |