Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy , dodajemy do ubitego białka na sztywno żółtka oraz przesianą mąkę. Przekładamy do naczynia do pieczenia / foremki. Dodajemy owoce np. banan/ borówki/ maliny. Pieczemy w 180 stopach około 10 minut.
Autor: qba100
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier wanilinowy | 5g |
0,15 zł
(1,29 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 255g |
1,78 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 50g |
0,39 zł
(1,39 zł) |
|
| Malina | 50g |
1,00 zł
(9,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 450ml |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 192g |
0,57 zł
(2,99 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
| Otręby pszenne | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 1g |
0,03 zł
(0,75 zł) |
|
| Płatki owsiane | 110g |
0,72 zł
(3,29 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 1g |
0,01 zł
(1,29 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |