Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Brzoskwinia | 80g |
0,56 zł
(3,49 zł) |
|
| Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cynamon | 1g |
0,13 zł
(2,29 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jabłko | 500g |
2,18 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 210g |
1,47 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 660g |
5,10 zł
(5,56 zł) |
|
| Kasza jaglana | 40g |
0,39 zł
(3,39 zł) |
|
| Kiwi | 150g |
2,25 zł
(7,49 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 40g |
0,98 zł
(2,69 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 93g |
3,49 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 20ml |
0,07 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Otręby pszenne | 5g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 100g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
| Płatki owsiane | 20g |
0,13 zł
(3,29 zł) |
|
| Suszone pomidory | 20g |
0,50 zł
(6,99 zł) |
|
| Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |