Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać, dodać jajko i trochę soli. Ciasto ma być luźne. Wymieszać dokladnie i odstawić na 15-20 minut. W opiekaczu do tostów wykładamy żółty ser na spód, na serze układamy warzywa, a całość zalewamy ciastem. Pieczemy przez 10-15minut.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
| Drożdże (piekarskie świeże) | 5g |
0,07 zł
(1,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 216g |
1,51 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 40g |
0,39 zł
(3,39 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 140g |
1,29 zł
(4,59 zł) |
|
| Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 50g |
0,56 zł
(4,49 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 150g |
3,00 zł
(9,99 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 20ml |
0,19 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka pszenna pełnoziarnista | 50g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Passata pomidorowa | 150g |
1,28 zł
(5,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 60g |
6,66 zł
(9,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 300g |
2,99 zł
(4,99 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 300g |
4,19 zł
(6,98 zł) |
|
| Ser gouda tłusty | 15g |
0,35 zł
(3,49 zł) |
|
| Ser mozzarella | 40g |
1,02 zł
(3,19 zł) |
|
| Suszone pomidory | 20g |
0,50 zł
(6,99 zł) |
|
| Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Szynka z indyka | 50g |
2,35 zł
(7,99 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Woda | 75ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |