Darmowa dieta 2700 kcal nr 37687



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

49   44

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   38

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Kurczak chrupiący
921 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 57.35 g T: 24.75 g W: 123.7 g (BŁ: 12 g)

Bezglutenowe  

93   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy pieprz i sól, mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka. Zostawiamy na kilka minut. W międzyczasie płatki kukurydziane ugniatamy widelcem albo mielimy w młynku po czym panierujemy w nich kurczaka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Kolacja


Kurczak curry z fasolką szparagową (wersja lżejsza)
527 kcal
Łączna waga porcji: 385g.

B: 32.43 g T: 15.99 g W: 69.48 g (BŁ: 11.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

42   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i gotujemy na parze razem z fasolką przez ok. 20 - 25 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane sezamem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2727 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 119.79 g
Tłuszcz: 89.35 g
Węglowodany: 377.31 g (w tym błonnik: 30.2 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 15g     0,04 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Fasola szparagowa 200g     2,44 zł (5,49 zł)
Filet z piersi kurczaka 300g     5,21 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 170g     1,19 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 100g     0,62 zł (2,49 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Płatki kukurydziane bezglutenowe 50g     0,67 zł (7,99 zł)
Ryż brązowy 170g     1,27 zł (2,99 zł)
Sezam 5g     0,13 zł (7,79 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 350ml 0,00 zł (0,00 zł)



×