Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bazylia (suszona) | 20g |
![]() |
|
Brokuły | 200g |
![]() |
|
Cebula | 100g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Goździki | 2g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 212g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 240g |
![]() |
|
Mango | 280g |
![]() |
|
Marchew | 45g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 40ml |
![]() |
|
Musztarda | 20g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 96g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 50g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 70g |
![]() |
|
Pesto z bazylią | 20g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 20g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 30g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 150g |
![]() |
|
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 400g |
![]() |
|
Sól biała | 0g |
![]() |
|
Udko z kurczaka | 120g |
![]() |