Darmowa dieta 3500 kcal nr 84244



Śniadanie


Jabłuszka w cieście
806 kcal
Łączna waga porcji: 462g.

B: 22.6 g T: 11.75 g W: 157.7 g (BŁ: 9.68 g)

Wegetariańskie  

27   34

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.

2. Kroimy w średniej wielkości plastry.

3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.

4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.

5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   38

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Kolacja


Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem
859 kcal
Łączna waga porcji: 598g.

B: 54.19 g T: 35.43 g W: 87.67 g (BŁ: 12.46 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

67   15

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie złożonym z soku cytrynowego (2 łyżki), oliwy z oliwek (2 łyżki), odrobiną suszonej papryki chilli (na czubku łyżeczki) i soli. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, dodajemy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół) i posiekaną czerwoną cebulę. Polewamy dressingiem (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól). Na sałatkę wykładamy zawartość patelni. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3550 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 150.49 g
Tłuszcz: 121.69 g
Węglowodany: 487.48 g (w tym błonnik: 45.03 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cynamon 10g     1,27 zł (2,29 zł)
Cytryna 18g     0,25 zł (13,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Jabłko 300g     1,31 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Mleko krowie 3,2% 250g     0,72 zł (2,89 zł)
Mąka pszenna typ 500 750g     2,24 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 80g     0,56 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory koktajlowe 150g     2,09 zł (3,49 zł)
Rukola 100g     5,99 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Soda oczyszczona 4g     0,05 zł (1,29 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×