Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i suszone pomidory, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
Warzywa kroimy w paski, dodajemy jarmuż i smażymy na oleju. Dodajemy jajko, posypujemy oregano, pieprzem i solą do smaku, mieszamy i podsmażamy z obydwu stron - gotowe. Całość spożywamy zagryzając chlebem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 40g |
0,09 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukinia | 350g |
3,50 zł
(8,49 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
| Jabłko | 100g |
0,44 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 162g |
1,13 zł
(6,99 zł) |
|
| Jarmuż | 50g |
1,40 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
0,56 zł
(1,49 zł) |
|
| Masło orzechowe | 10g |
0,35 zł
(11,99 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 240ml |
2,28 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 48g |
0,14 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Płatki jaglane | 30g |
0,42 zł
(2,79 zł) |
|
| Suszone pomidory | 30g |
0,75 zł
(6,99 zł) |