Darmowa dieta 1800 kcal nr 41636



Śniadanie


Jajecznica z szynką
512 kcal
Łączna waga porcji: 355g.

B: 35.88 g T: 24.65 g W: 40.42 g (BŁ: 6.73 g)

Bez laktozy  

213   6

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, razem z pokrojoną drobno szynką. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem. Zmniejszamy ogień i wlewamy zawartość miseczki. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jajko się zetnie. Podajemy z chlebem.


Drugie śniadanie


Klasyczna jajecznica na maśle
294 kcal
Łączna waga porcji: 244g.

B: 16.37 g T: 15.05 g W: 26.12 g (BŁ: 4.91 g)

Wegetariańskie  

101   6

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę.
  2. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku, mieszamy aż do uzyskania porządanej konsystencji.
  3. Zjadamy z chlebem.


Obiad


Ryż z papryką i kurczakiem po berkasowemu
587 kcal
Łączna waga porcji: 619g.

B: 51.79 g T: 17.58 g W: 62.43 g (BŁ: 12.86 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

35   10

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Rozgrzej mocno patelnię (najlepiej wok).
  3. Pora przetnij wzdłuż na pół, pokrój na cienkie paseczki i włóż na patelnię.
  4. Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dołóż na patelnię do pora.
  5. Marchew oskrob, zetrzyj na tarce i dołóż na patelnię do reszty warzyw.
  6. Smarz warzywa, pilnując, żeby się nie przypaliły. Po kilku minutach zmniejsz ogień pod patelnią. W razie potrzeby dolej gorącą wodę, aby warzywa cały czas się dusiły.
  7. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Możesz wcześniej zamarynować kurczaka w oleju i przyprawach (oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, chili). Obsmaż mięso dokładnie. Gdy mięso puści trochę wody, posól je i przełóż do duszonych warzyw. Duś kurczaka z warzywami aż do momentu, gdy będzie gotowy do spożycia.
  8. Ugotuj ryż al dente i przełóż na patelnię do warzyw i mięsa, aby tam się dogotował.

 

propozycja przepisu przysłana przez: Berkas


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Jajka faszerowane pieczarkami
392 kcal
Łączna waga porcji: 330g.

B: 22.98 g T: 29.13 g W: 11.07 g (BŁ: 2.28 g)

Bezglutenowe  

37   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe obieramy ze skorupki i kroimy na połowy. Z każdej wydrążamy żółtka, które wkładamy do miski aby czekały na resztę przyjaciół. Kroimy pieczarki na mniejsze kawałki i cebulę w kostkę. Następnie podsmażamy je na maśle. Żółtka gnieciemy widelcem i dodajemy wystudzone pieczarki wraz z cebulą. Aby wszystko scalić w całość dodajemy majonez i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wracamy do naszych białek jaj. W wcześniej wydrążone dziury nakładamy naszą masę, którą przyrządziliśmy przed chwilą. Aby uzyskać pełnię smaku należy dać się oswoić produktom w lodówce przez kilka minut. Smacznego! :)

Przepis przesłany przez: MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1785 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 127.02 g
Tłuszcz: 86.41 g
Węglowodany: 140.04 g (w tym błonnik: 26.78 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 300g     0,71 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Filet z piersi kurczaka 400g     6,95 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 607g     4,24 zł (6,99 zł)
Majonez lekki (light) 80g     1,62 zł (8,49 zł)
Marchew 90g     0,27 zł (2,29 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 0.01g     0,00 zł (2,29 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Oregano (suszone) 0.5g     0,08 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 460g     8,43 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 100g     1,00 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Por 160g     2,78 zł (3,99 zł)
Rozmaryn suszony 0.3g     0,03 zł (1,29 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 2.5g     0,02 zł (3,49 zł)
Zioła prowansalskie 0.3g     0,04 zł (1,29 zł)



×