Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kanapkę smarujemy serkiem. Na kanapkę kładziemy szynkę i pomidor.
Autor: qba100
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 175g |
1,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 95g |
0,66 zł
(6,99 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
| Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 48g |
0,14 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Pomidory | 190g |
1,01 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 30g |
1,02 zł
(4,59 zł) |
|
| Serek typu "Fromage" naturalny | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Szynka z indyka | 50g |
2,35 zł
(7,99 zł) |