Darmowa dieta 1800 kcal nr 57357



Śniadanie


Owsianka z karobem (wersja lżejsza, bez laktozy)
371 kcal
Łączna waga porcji: 361g.

B: 6.89 g T: 8.2 g W: 71.69 g (BŁ: 7.08 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

3   52

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.



Drugie śniadanie


Wafle ryżowe z miodem i jabłkiem
264 kcal
Łączna waga porcji: 199g.

B: 2.31 g T: 5.37 g W: 53.47 g (BŁ: 3.64 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

44   40

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Wafle ryżowe posmaruj masłem i miodem.
  2. Zjedz z jabłkiem.


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Koktajl z bananem i szpinakiem (bez laktozy)
264 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 3.55 g T: 4.61 g W: 55.4 g (BŁ: 5.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

30   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość blendujemy.


Kolacja


Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem (wersja bezglutenowa)
361 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 19.34 g T: 7.86 g W: 56.95 g (BŁ: 7.18 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

40   30

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut, makaron gotujemy wg przepisu (al dente). Ugotowane na twardo jajko i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy ugotowanego brokuła i makaron. Całość polewamy jogurtem z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1849 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 50.41 g
Tłuszcz: 48.4 g
Węglowodany: 319.5 g (w tym błonnik: 28.95 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 180g     0,90 zł (4,99 zł)
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jabłko 150g     0,65 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 180g     1,26 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 20g     0,15 zł (1,39 zł)
Karob 6g 0,00 zł (0,00 zł)
Krążki ryżowe 20g     0,49 zł (2,69 zł)
Makaron kukurydziany 50g     0,46 zł (4,59 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Migdały 5g     0,42 zł (8,49 zł)
Miód pszczeli 24g     0,90 zł (14,99 zł)
Mleko ryżowe 500ml     4,75 zł (9,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 40g     0,73 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×