Płatki gotujemy w mleku lub zostawiamy na noc do nasiąknięcia. jabłko i orzechy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do płatek. Podajemy na ciepło lub na zimno
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
1. Wymieszaj składniki
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
1,00 zł
(7,99 zł) |
|
Bulion warzywny | 250g |
27,30 zł
(27,96 zł) |
|
Cebula | 40g |
0,09 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 60g |
0,57 zł
(3,79 zł) |
|
Dżem truskawkowy niskosłodzony | 30g |
0,46 zł
(4,29 zł) |
|
Imbir (proszek) | 5g |
0,63 zł
(1,89 zł) |
|
Jabłko | 330g |
1,44 zł
(3,49 zł) |
|
Kalafior | 220g |
3,66 zł
(9,99 zł) |
|
Kefir, 2% tluszczu | 440g |
2,97 zł
(3,38 zł) |
|
Krążki ryżowe | 20g |
0,49 zł
(2,69 zł) |
|
Kurkuma | 2g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
Makrela, wędzona | 70g |
1,68 zł
(5,99 zł) |
|
Masło | 5g |
0,12 zł
(4,99 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
Miód pszczeli | 36g |
1,35 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 200ml |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
Ocet balsamiczny | 3g |
0,15 zł
(12,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 10g |
1,15 zł
(11,49 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Pomidory | 60g |
0,32 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 10g |
0,22 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 50g |
0,37 zł
(2,99 zł) |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
0,59 zł
(5,19 zł) |
|
Suszona kolendra | 2g |
0,17 zł
(1,29 zł) |
|
Szczypiorek | 30g |
2,99 zł
(4,98 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |