Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
Cukinia | 400g |
4,00 zł
(8,49 zł) |
|
Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
Filet z piersi kurczaka | 100g |
1,74 zł
(8,69 zł) |
|
Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 240g |
1,85 zł
(2,78 zł) |
|
Kapusta kwaszona (kiszona) | 200g |
1,00 zł
(4,99 zł) |
|
Kasza gryczana | 60g |
0,69 zł
(4,59 zł) |
|
Kiełbasa podwawelska | 75g |
3,57 zł
(28,59 zł) |
|
Mango | 140g |
2,63 zł
(7,99 zł) |
|
Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 50g |
2,20 zł
(10,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 60g |
1,10 zł
(10,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 200g |
2,69 zł
(2,69 zł) |
|
Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |