Darmowa dieta 2100 kcal nr 18071



Śniadanie


Owsianka z bananem, migdałami i suszoną żurawiną
544 kcal
Łączna waga porcji: 387g.

B: 17.95 g T: 15.59 g W: 87.4 g (BŁ: 8.46 g)

Wegetariańskie  

39   27

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Płatki przelewamy na sitku wrzątkiem i zalewamy zimnym mlekiem lub gotujemy na mleku, jeśli wolimy na ciepło.
  2. Dodajemy pokrojonego banana, migdały i suszoną żurawinę.


Drugie śniadanie


Czekoladowe kulki mocy
360 kcal
Łączna waga porcji: 83g.

B: 10.02 g T: 21.87 g W: 34.19 g (BŁ: 6.84 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   21

Składniki na liczbę porcji: 6

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego i miksuj aż do uzyskania zwartej masy., 2. Z masy formuj kulki wielkości pralinek, obtocz w wiórkach kokosowych. 3. Kulki schowaj do lodówki na co najmniej 30 min aby stwardniały. Smacznego :)


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 6. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Pomidorowa zupa krem z jarmużem
237 kcal
Łączna waga porcji: 439g.

B: 14.25 g T: 3.39 g W: 44.49 g (BŁ: 13.62 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   30

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Obierz marchew, pietruszki, pora i cebule. Pokrój warzywa w plasterki.
  3. Ugotuj warzywa w garnku z 2 litrami wody i zblenduj.
  4. Zblendowane warzywa uzupełnij 1 litrem wody, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
  5. Jarmuż porwij palcami na niewielkie kawałki i włóż do garnka z gotującym się kremem warzywnym. Gotuj około 2-3 minuty.
  6. Zupę dopraw do smaku słodką papryką, pieprzem Cayenne, suszonym czosnkiem niedźwiedzim (opcjonalnie) i solą himalajską.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kanapki z pastą fasolową wersja vfampirka0
386 kcal
Łączna waga porcji: 316g.

B: 15.74 g T: 13.73 g W: 55.22 g (BŁ: 10.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   41

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Zmiksuj fasolę z sokiem z cytryny i przyprawami do smaku.
  2. Posiekaj koperek i wymieszaj z pastą.
  3. Posmaruj chleb pastą, nałóż pokrojoną paprykę.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2116 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 76.28 g
Tłuszcz: 76.94 g
Węglowodany: 303.29 g (w tym błonnik: 45.16 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 15g     2,39 zł (3,18 zł)
Banan 100g     0,50 zł (4,99 zł)
Cebula 630g     1,49 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 120g     1,44 zł (4,79 zł)
Czosnek niedźwiedzi 0.6g     0,14 zł (5,99 zł)
Daktyle suszone 200g     6,38 zł (6,38 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Jarmuż 750g     20,97 zł (20,97 zł)
Kakao w proszku 50g     2,33 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 1050g     19,56 zł (20,86 zł)
Koper ogrodowy 16g     1,91 zł (2,99 zł)
Marchew 405g     1,24 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 0.6g     0,04 zł (1,29 zł)
Migdały 115g     9,76 zł (16,98 zł)
Mleko krowie 1,5% 200ml     0,70 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 100g     11,49 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pieczywo tostowe, grahamowe 60g     0,78 zł (6,49 zł)
Pieprz Cayenne 0.03g     0,00 zł (2,29 zł)
Pietruszka, korzeń 405g     3,36 zł (4,98 zł)
Por 420g     7,29 zł (7,98 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Sok cytrynowy 40g     1,06 zł (5,29 zł)
Suszona żurawina 12g     0,48 zł (7,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 3g     0,03 zł (3,49 zł)
Wiórki kokosowe 20g     0,40 zł (3,99 zł)
Woda 265ml 0,00 zł (0,00 zł)



×