Darmowa dieta 2100 kcal nr 19864



Śniadanie


Jajecznica z szynką
512 kcal
Łączna waga porcji: 355g.

B: 35.88 g T: 24.65 g W: 40.42 g (BŁ: 6.73 g)

Bez laktozy  

213   6

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, razem z pokrojoną drobno szynką. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem. Zmniejszamy ogień i wlewamy zawartość miseczki. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jajko się zetnie. Podajemy z chlebem.


Drugie śniadanie


Brownie bananowe
348 kcal
Łączna waga porcji: 144g.

B: 4.88 g T: 11.85 g W: 57.01 g (BŁ: 3.25 g)

Wegetariańskie  

56   30

Składniki na liczbę porcji: 6

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 6. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Zupa ziemniaczana
257 kcal
Łączna waga porcji: 696g.

B: 5.27 g T: 10.84 g W: 37.44 g (BŁ: 5.69 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

32   29

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w plastry a resztę warzyw w kostkę. Masło roztopić w ganku, dodać warzywa, ziemniaki i pietruszkę i to chwilkę podusić. Dolać do tego bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu przez około 25 min. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować.


Kolacja


Jednogarnkowe spaghetti ratatouille
442 kcal
Łączna waga porcji: 1058g.

B: 22.02 g T: 7.38 g W: 80.06 g (BŁ: 15.1 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

45   15

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, czosnek, cukinię, bakłażana i paprykę. Gotuj przez kilka minut na dużym płomieniu do czasu aż lekko zbrązowieje.

2. Dodaj pokrojone pomidory, wodę, ocet i makaron spaghetti. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min aż makaron będzie miękki a sos zgęstnieje.

3. Dodaj pokrojoną świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać płatki drożdżowe nieaktywne jeżeli lubisz. Smacznego :)


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2148 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 86.37 g
Tłuszcz: 77.08 g
Węglowodany: 296.92 g (w tym błonnik: 36.58 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bakłażan 120g     1,33 zł (4,99 zł)
Banan 360g     1,80 zł (4,99 zł)
Bazylia świeża 1g     0,08 zł (7,99 zł)
Bulion warzywny 500g     54,61 zł (55,92 zł)
Cebula 300g     0,71 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cukinia 600g     5,99 zł (8,49 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 45g     1,97 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 350g     2,45 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 20g     0,93 zł (6,99 zł)
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 150g     1,68 zł (4,49 zł)
Marchew 30g     0,09 zł (2,29 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 100g     3,75 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 50ml     0,17 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Mąka ryżowa 200g     1,40 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 6g     0,53 zł (2,19 zł)
Ocet balsamiczny 5g     0,25 zł (12,49 zł)
Olej rzepakowy 135g     0,94 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Proszek do pieczenia 3g     0,08 zł (0,75 zł)
Płatki drożdżowe 10g     1,70 zł (16,99 zł)
Seler, korzeń 20g     0,08 zł (2,69 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)
Sól biała 7g     0,04 zł (1,99 zł)
Woda 730ml 0,00 zł (0,00 zł)
Ziemniaki 100g     0,18 zł (3,69 zł)



×