Darmowa dieta 2100 kcal nr 54407



Śniadanie


Jajecznica z brokułami
451 kcal
Łączna waga porcji: 282g.

B: 22.42 g T: 29.71 g W: 27.38 g (BŁ: 7.38 g)

Wegetariańskie  

17   15

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Brokuły ugotuj w wodzie lub na parze, a następnie podziel na mniejsze części 2. Jajka rozbij i połącz z mlekiem oraz pieprzem. Dokładnie rozmieszaj 3. Na patelni rozgrzej olej i wlej jajka, cały czas mieszając 4. Pod koniec smażenia dodaj brokułu oraz posiekane migdały 5. Podawaj z pieczywem


Drugie śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

15   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron z pesto (bezglutenowy)
728 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 11.72 g T: 22.28 g W: 121.58 g (BŁ: 2.4 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

55   49

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Kolacja


Domowy paprykarz bez ryżu
488 kcal
Łączna waga porcji: 438g.

B: 26.24 g T: 35.57 g W: 19.43 g (BŁ: 6.89 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

8   36

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.

Źródło: olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2141 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 70.93 g
Tłuszcz: 105.75 g
Węglowodany: 237.03 g (w tym błonnik: 19.71 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 100g     1,50 zł (7,49 zł)
Cebula 200g     0,47 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 35g     0,33 zł (3,79 zł)
Cukier 50g     0,15 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 250g     19,16 zł (22,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 30g     0,45 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 222g     1,55 zł (6,99 zł)
Liść laurowy 1g     0,22 zł (1,29 zł)
Makaron kukurydziany 140g     1,29 zł (4,59 zł)
Makrela, wędzona 250g     5,99 zł (5,99 zł)
Marchew 100g     0,31 zł (2,29 zł)
Masło 140g     3,49 zł (4,99 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Migdały 15g     1,27 zł (8,49 zł)
Mleko krowie 0,5% 260g     0,78 zł (2,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Papryka czerwona 250g     4,58 zł (10,99 zł)
Passata pomidorowa 250g     2,14 zł (5,99 zł)
Pesto z bazylią 60g     6,66 zł (9,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 200g     2,79 zł (3,49 zł)
Ryż konjac 300g     7,01 zł (8,99 zł)
Sos sojowy jasny 30g     0,84 zł (4,19 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Ziele angielskie 1g     0,11 zł (1,59 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×