Darmowa dieta 2500 kcal nr 54958



Śniadanie


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną (bez laktozy)
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 29.88 g T: 27.64 g W: 49.77 g (BŁ: 5.11 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

15   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Drugie śniadanie


Makaron z pesto
708 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 25.3 g T: 22.98 g W: 106.18 g (BŁ: 11.08 g)

Wegetariańskie  

79   22

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Obiad


Makaron z kurczakiem i brokułem (wersja bezglutenowa)
809 kcal
Łączna waga porcji: 628g.

B: 47.79 g T: 24.47 g W: 103.78 g (BŁ: 7.95 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

29   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy makaron i brokuła i posypujemy przyprawami.


Kolacja


Jajka faszerowane szynką, papryką, ogórkiem
451 kcal
Łączna waga porcji: 344g.

B: 29.93 g T: 33.25 g W: 9.21 g (BŁ: 1.71 g)

Bezglutenowe  

24   24

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka. Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu. Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Źródło: olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2522 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 132.9 g
Tłuszcz: 108.34 g
Węglowodany: 268.94 g (w tym błonnik: 25.85 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bazylia (suszona) 8g     1,83 zł (2,29 zł)
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Cebula 130g     0,31 zł (1,89 zł)
Filet z piersi kurczaka 150g     2,61 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 415g     2,90 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 40g     0,39 zł (3,39 zł)
Majonez lekki (light) 50g     1,01 zł (8,49 zł)
Makaron kukurydziany 100g     0,92 zł (4,59 zł)
Makaron pełnoziarnisty 140g     1,68 zł (5,99 zł)
Mleko ryżowe 20ml     0,19 zł (9,49 zł)
Ogórek kiszony 100g     0,89 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 60g     6,66 zł (9,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 300g     4,19 zł (6,98 zł)
Suszone pomidory 20g     0,50 zł (6,99 zł)
Szczypiorek 10g     1,00 zł (2,49 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Szynka wieprzowa, gotowana 150g     10,31 zł (54,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)



×