Jaja rozbić. Sól i pieprz dla smaku. Usmażyć na oliwie. Podawać z pokrojoną papryką i pomidorem. Dodać sałatę.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bułka tarta (bezglutenowa) | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 210g |
1,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
0,03 zł
(5,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 305g |
2,13 zł
(6,99 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
| Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
| Masło | 9g |
0,22 zł
(4,99 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 12g |
0,45 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 50ml |
0,17 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
0,60 zł
(7,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 6g |
0,26 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 50g |
0,92 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory | 370g |
1,97 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Rodzynki | 30g |
0,67 zł
(4,49 zł) |
|
| Sałata | 35g |
1,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Ser twarogowy chudy | 100g |
1,33 zł
(1,99 zł) |
|
| Szynka z indyka | 90g |
4,23 zł
(7,99 zł) |