Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Bazylia (suszona) | 1g |
0,23 zł
(2,29 zł) |
|
| Cebula | 250g |
0,59 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 384g |
2,68 zł
(6,99 zł) |
|
| Kakao w proszku | 10g |
0,47 zł
(6,99 zł) |
|
| Kalafior | 200g |
3,33 zł
(9,99 zł) |
|
| Kasza gryczana | 60g |
0,69 zł
(4,59 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Mielona papryka słodka | 1g |
0,06 zł
(1,29 zł) |
|
| Miód pszczeli | 75g |
2,81 zł
(14,99 zł) |
|
| Mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 200g |
3,48 zł
(8,69 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 40g |
1,76 zł
(10,99 zł) |
|
| Oregano (suszone) | 1g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
| Pieprz czarny | 3g |
0,27 zł
(1,79 zł) |
|
| Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
| Szynka z indyka | 50g |
2,35 zł
(7,99 zł) |
|
| Sól biała | 7g |
0,04 zł
(1,99 zł) |
|
| Tymianek suszony | 1g |
0,20 zł
(2,19 zł) |