Pokrój pomidory na pół, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i solą w misce. Dodaj bazylię i zostaw na parę minut, by pomidory przeszły przyprawami. Nagrzej patelnie, odcedź fasolkę i wsyp z koperkiem na patelnię, dopraw pieprzem. Smaż przez 5 minut, powinna popękać. dodaj pomidory na patelnię, dodaj szklankę wody, dodaj resztę przypraw i daj wrzeć przez minutę. Dodaj jajko na stronie patelni i przykryj na około 3 minuty, Opiecz chleb w tosterze, potem posmaruj je ricottą. podane na talerzu posyp pozostałymi listkami bazylii. Najlepiej doprawić ostrym sosem chilli
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Bazylia świeża | 40g |
3,20 zł
(7,99 zł) |
|
Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 35g |
0,33 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Cytryna | 30g |
0,42 zł
(13,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Fasola biała konserwowa | 200g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 180g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
Koperek suszony | 1g |
0,16 zł
(3,09 zł) |
|
Ksylitol | 14g |
0,73 zł
(12,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 200ml |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 96g |
0,29 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Polędwica z indyka | 100g |
4,70 zł
(7,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 125g |
1,75 zł
(3,49 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki ryżowe | 100g |
1,77 zł
(3,19 zł) |
|
Ryż brązowy | 70g |
0,52 zł
(2,99 zł) |
|
Ser ricotta | 40g |
1,17 zł
(7,29 zł) |
|
Szparagi | 150g |
3,60 zł
(11,99 zł) |