Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 21g |
1,47 zł
(6,99 zł) |
|
Borówka amerykańska | 850g |
23,77 zł
(27,96 zł) |
|
Bułka tarta | 20g |
0,16 zł
(3,89 zł) |
|
Cebula | 110g |
0,26 zł
(1,89 zł) |
|
Groszek zielony konserwowy bez zalewy | 120g |
0,81 zł
(2,69 zł) |
|
Imbir | 4g |
0,11 zł
(5,69 zł) |
|
Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
0,79 zł
(4,49 zł) |
|
Melon | 200g |
2,00 zł
(11,99 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Migdały | 15g |
1,27 zł
(8,49 zł) |
|
Mleko migdałowe | 250g |
2,62 zł
(10,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 500ml |
4,75 zł
(9,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Ryż brązowy | 120g |
0,90 zł
(2,99 zł) |