Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy , dodajemy do ubitego białka na sztywno żółtka oraz przesianą mąkę. Przekładamy do naczynia do pieczenia / foremki. Dodajemy owoce np. banan/ borówki/ maliny. Pieczemy w 180 stopach około 10 minut.
Autor: qba100
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 80g |
![]() |
|
Cebula | 30g |
![]() |
|
Filet z łososia | 80g |
![]() |
|
Gruszka | 390g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 310g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 50g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 40g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 60g |
![]() |
|
Mak niebieski | 5g |
![]() |
|
Makaron ryżowy | 80g |
![]() |
|
Malina | 50g |
![]() |
|
Masło | 15g |
![]() |
|
Migdały | 5g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 72g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 20ml |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 30g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 6g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 15g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 100g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 40g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 34g |
![]() |
|
Szpinak | 200g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
![]() |