Darmowa dieta 2800 kcal nr 54971



Śniadanie


Naleśnik z twarogiem, miodem i rodzynkami
635 kcal
Łączna waga porcji: 321g.

B: 37.63 g T: 19.23 g W: 80.82 g (BŁ: 5.67 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

39   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Olej rozgrzewamy na patelni.
  2. Mąkę, mleko, cukier i jajo mieszamy w wysokiej szklance.
  3. Smażymy naleśnik na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Gotowy naleśnik kładziemy na talerzu.
  5. W misce mieszamy twaróg z miodem i rodzynkami.
  6. Nakładamy na naleśnik.

W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.



Drugie śniadanie


Kanapki z pesto
413 kcal
Łączna waga porcji: 260g.

B: 10.33 g T: 9.71 g W: 78.43 g (BŁ: 13.58 g)

Wegetariańskie  

49   30

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy pesto, nakładamy sałatę i paprykę.


Obiad


Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem
859 kcal
Łączna waga porcji: 598g.

B: 54.19 g T: 35.43 g W: 87.67 g (BŁ: 12.46 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

69   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie złożonym z soku cytrynowego (2 łyżki), oliwy z oliwek (2 łyżki), odrobiną suszonej papryki chilli (na czubku łyżeczki) i soli. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, dodajemy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół) i posiekaną czerwoną cebulę. Polewamy dressingiem (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól). Na sałatkę wykładamy zawartość patelni. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Jajka faszerowane pieczarkami
392 kcal
Łączna waga porcji: 330g.

B: 22.98 g T: 29.13 g W: 11.07 g (BŁ: 2.28 g)

Bezglutenowe  

37   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe obieramy ze skorupki i kroimy na połowy. Z każdej wydrążamy żółtka, które wkładamy do miski aby czekały na resztę przyjaciół. Kroimy pieczarki na mniejsze kawałki i cebulę w kostkę. Następnie podsmażamy je na maśle. Żółtka gnieciemy widelcem i dodajemy wystudzone pieczarki wraz z cebulą. Aby wszystko scalić w całość dodajemy majonez i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wracamy do naszych białek jaj. W wcześniej wydrążone dziury nakładamy naszą masę, którą przyrządziliśmy przed chwilą. Aby uzyskać pełnię smaku należy dać się oswoić produktom w lodówce przez kilka minut. Smacznego! :)

Przepis przesłany przez: MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kurczak curry z fasolką szparagową (wersja lżejsza)
527 kcal
Łączna waga porcji: 385g.

B: 32.43 g T: 15.99 g W: 69.48 g (BŁ: 11.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

42   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i gotujemy na parze razem z fasolką przez ok. 20 - 25 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane sezamem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2826 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 157.56 g
Tłuszcz: 109.49 g
Węglowodany: 327.47 g (w tym błonnik: 45.68 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 3g     0,03 zł (5,49 zł)
Cytryna 18g     0,25 zł (13,99 zł)
Fasola szparagowa 200g     2,44 zł (5,49 zł)
Filet z piersi kurczaka 300g     5,21 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 381g     2,66 zł (6,99 zł)
Majonez lekki (light) 80g     1,62 zł (8,49 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 50ml     0,17 zł (3,49 zł)
Mąka ryżowa 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 30g     0,60 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 40g     1,76 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 20g     2,22 zł (9,99 zł)
Pieczarka świeża 100g     1,00 zł (4,99 zł)
Pomidory koktajlowe 150g     2,09 zł (3,49 zł)
Rodzynki 30g     0,67 zł (4,49 zł)
Rukola 100g     5,99 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 170g     1,27 zł (2,99 zł)
Sałata masłowa 30g     1,07 zł (4,99 zł)
Ser twarogowy chudy 100g     1,33 zł (1,99 zł)
Sezam 5g     0,13 zł (7,79 zł)



×