Darmowa dieta 2800 kcal nr 80678



Śniadanie


Płatki ryżowe z bananem
718 kcal
Łączna waga porcji: 554g.

B: 15.9 g T: 4.42 g W: 156.9 g (BŁ: 6.08 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   28

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Płatki ryżowe z mlekiem zagotuj w garnku, aż potrawa zgęstnieje.
  2. Przelej potrawę do miski, dodaj łyżeczkę ksylitolu i wymieszaj.
  3. Banana pokrój w plastry i połóż na płatkach ryżowych.


Drugie śniadanie


Jaglanka z orzechami
505 kcal
Łączna waga porcji: 346g.

B: 14.29 g T: 30.01 g W: 50.97 g (BŁ: 11.96 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

27   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Dodajemy posiekane orzechy, chia, zalewamy mlekiem i mieszamy. Całość posypujemy cynamonem.


Obiad


Makaron ze szpinakiem i łososiem
1110 kcal
Łączna waga porcji: 570g.

B: 50.88 g T: 33.78 g W: 153.34 g (BŁ: 4.7 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

50   23

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Łososia, szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory smażymy na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Całość mieszamy i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.


Kolacja


Naleśniki gryczane z czerwoną soczewicą i jarmużem
507 kcal
Łączna waga porcji: 440g.

B: 21.27 g T: 16.73 g W: 70.39 g (BŁ: 4.74 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

4   24

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Naleśniki: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko i 1/4 szklanki mleka, a następnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę mleka, mieszamy i delikatnie pieprzymy. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy olej (2 łyżki), wylewamy cienkie naleśniki i smażymy je ok. 40-50 sekund z jednej strony lub do zarumienienia brzegów. Przewracamy i na drugiej stronie smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Farsz: Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) lekko (przez ok. 2 minuty) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przepłukaną soczewicę. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, jarmuż i przyprawy. Podgotowujemy to ok. 10-15 minut. Sugeruję aby najpierw dodać mniej wody a potem sukcesywnie ją dolewać kiedy całość mocno zgęstnieje a soczewica nadal będzie twarda. I tak trzeba kontrolować sytuację podczas smażenia dążymy do tego aby konsystencja była gęsta i treściwa, a soczewica miękka. Faszerujemy naleśniki farszem.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2840 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 102.34 g
Tłuszcz: 84.94 g
Węglowodany: 431.6 g (w tym błonnik: 27.48 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 240g     1,20 zł (4,99 zł)
Cebula 25g     0,06 zł (1,89 zł)
Filet z łososia 160g     15,74 zł (24,59 zł)
Jaja kurze całe 56g     0,39 zł (6,99 zł)
Jarmuż 20g     0,56 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 240g     4,47 zł (4,47 zł)
Ksylitol 14g     0,73 zł (12,99 zł)
Makaron ryżowy 160g     6,23 zł (7,79 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 1140ml     3,98 zł (6,98 zł)
Mleko migdałowe 250g     2,62 zł (10,49 zł)
Mąka gryczana 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Nasiona chia 15g     0,42 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Orzechy brazylijskie 16g     3,20 zł (19,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Płatki jaglane 50g     0,70 zł (2,79 zł)
Płatki ryżowe 100g     1,77 zł (3,19 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 50g     0,74 zł (5,19 zł)
Suszone pomidory 28g     0,70 zł (6,99 zł)
Szpinak 200g     3,99 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×