Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Filety oczyścić i podzielić na niewielkie kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać je z bułką tartą. Mięso namoczyć w jajku i w bułce z płatkami - po dwa razy każdy kawałek. Upiec w piekarniku. Z jogurtu i posiekanego czosnku przygotować sos. Nuggetsy podawać z sosem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bułka tarta | 32g |
0,25 zł
(3,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Czosnek | 4g |
0,18 zł
(2,19 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 300g |
5,21 zł
(8,69 zł) |
|
| Jabłko | 450g |
1,96 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 212g |
1,48 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 100g |
0,77 zł
(1,39 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 60g |
1,47 zł
(2,69 zł) |
|
| Masło | 15g |
0,37 zł
(4,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 72g |
2,70 zł
(14,99 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 96g |
0,34 zł
(3,59 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 2g |
0,18 zł
(1,79 zł) |
|
| Płatki kukurydziane bezglutenowe | 24g |
0,32 zł
(7,99 zł) |
|
| Rzodkiewka | 120g |
2,49 zł
(2,49 zł) |
|
| Serek twarogowy ziarnisty | 160g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Szczypiorek | 20g |
1,99 zł
(2,49 zł) |
|
| Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Tymianek suszony | 2g |
0,40 zł
(2,19 zł) |