Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i suszone pomidory, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Cebula | 70g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cukier | 20g |
![]() |
|
Cukinia | 200g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 200g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 260g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 140g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
![]() |
|
Masło | 20g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 20ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 144g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 60g |
![]() |
|
Parówki popularne | 140g |
![]() |
|
Pomidory | 200g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 100g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 50g |
![]() |
|
Szpinak | 100g |
![]() |