Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula | 40g |
![]() |
|
Cukinia | 300g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jabłko | 225g |
![]() |
|
Kalafior | 220g |
![]() |
|
Kiełki brokuła | 32g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Marchew | 270g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Pestki dyni | 10g |
![]() |
|
Pesto z bazylią | 80g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Rodzynki | 10g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 50g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 40g |
![]() |