Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Filety oczyścić i podzielić na niewielkie kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać je z bułką tartą. Mięso namoczyć w jajku i w bułce z płatkami - po dwa razy każdy kawałek. Upiec w piekarniku. Z jogurtu i posiekanego czosnku przygotować sos. Nuggetsy podawać z sosem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
| Bułka tarta | 16g |
0,12 zł
(3,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 12g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 150g |
2,61 zł
(8,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 56g |
0,39 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 50g |
0,39 zł
(1,39 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 230ml |
0,80 zł
(3,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Pomidory | 40g |
0,21 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki kukurydziane bezglutenowe | 12g |
0,16 zł
(7,99 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 30g |
1,02 zł
(4,59 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Tymianek suszony | 1g |
0,20 zł
(2,19 zł) |