Darmowa dieta 1600 kcal nr 84723



Śniadanie


Bananowo orzechowy pudding chia
401 kcal
Łączna waga porcji: 249g.

B: 11 g T: 20.38 g W: 47.48 g (BŁ: 7.79 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

34   19

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Zblenduj banany z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Dodaj nasiona chia, dokładnie wymieszaj i wstaw pudding do lodówki. Po godzinie znów go wymieszaj i odłóż do lodówki na całą noc. Podawaj następnego dnia udekorowany plasterkami banana i kawałkami orzechów.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Monte
331 kcal
Łączna waga porcji: 278g.

B: 11.49 g T: 5.48 g W: 60.69 g (BŁ: 2.94 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

25   12

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Kaszę jaglaną rumienie na patelni (wydobywa fajny orzechowy smak). Następnie bardzo porządnie i długo płucze pod bieżącą wodą jeśli pominiecie ten etap wyjdzie gorzka Następnie gotuje kaszę na mleku, na małym ogniu aż wchłonie płyn. Do dopiero co ugotowanej kaszy wrzucam daktyle, mieszam i odstawiam na ok 5/10min.⁣ 2. Dodaję banan i masło orzechowe. Zaczynam blendować dodając małe ilości mleka kokosowego. Ilość mleka zależy od preferowanej konsystencji kremu. ⁣⁣ 3. Połowę powstałego musu przekładam do osobnego pojemnika. Do reszty dosypuję kakao i dodaję miód. Blenduję.⁣⁣ ⁣⁣
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Smoothie z cytrusów i truskawek
302 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 3.29 g T: 1.1 g W: 75.13 g (BŁ: 9.88 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   21

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Grejpfruta i mandarynki obrać i usunąć pestki. Truskawki umyć osączyć i oczyścić z szypułek. Owoce wrzucić do blendera dodać miód imbir i kostki lodu(3). Zmiksować


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1623 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 44.1 g
Tłuszcz: 49.32 g
Węglowodany: 265.29 g (w tym błonnik: 26.42 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 700g     3,49 zł (4,99 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Daktyle suszone 30g     0,96 zł (3,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Grejpfrut 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 10g     0,47 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 180g     1,74 zł (3,39 zł)
Mandarynki 260g     2,97 zł (7,99 zł)
Masło orzechowe 120g     4,23 zł (11,99 zł)
Miód pszczeli 65g     2,44 zł (14,99 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 460ml     8,27 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 0,5% 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 30g     0,84 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Orzechy nerkowca 35g     4,66 zł (9,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×